Loading

12.4. Průběh a etapy zápasů, osobnosti revolucí.

Průběh viz. podotázka č. 2.

• Vilém Oranžský – Nizozemí – byl v opozicu vůči místodržícímu, v čele aristokratů, spolu s admirálem Hoornem a hrabětem Egmontem, emigroval, postavil se do čela Gézů, po revoluci vládl, byl liberální, majetek dal ve prospěch revoluce, zavražděn. Nizozemí je označován jako Otec vlasti a latinská forma jeho jména, Wilhelmus, dala název tamní národní hymně. Byl zetěm vůdce francouzských hugenotů Gasparda de Coligny.

• Oliver Cromwell – velel parlamentní armádě, stvořil nový typ armády – hodnosti dle zásluh, ne postavení … prohlásil se lordem protektorem, zrušil poté parlament, vytvořil tzv. malý parlament, za jeho vlády hospodářská konjunktura. - Narodil se v přísné puritánské rodině. Byl členem parlamentu. Postupně se za podpory armády stal pánem v zemi. Byl pochován ve Westminsterském opatství (1658). Po návratu Stuartovců bylo jeho tělo vyzvednuto z hrobu, pověšeno na šibenici a pak po dní zakopáno, byl prohlášen za královraha.

• Maxmilián Robespierre – v čele jakobínů, zavedl teror, sám poté popraven na Náměstí Revoluce (Place de la Révolution, dnešní Place de la Concorde). Hned druhý den po Robespierrově smrti vznikaly kolem jeho jména legendy. Původně byl advokát.

Žádné komentáře:

Okomentovat