Loading

22.6. Skupina G7

Patří zde 7 nejsilnějších států světa: USA, Kanada, Francie, Velká Británie, Itálie, Německo, Japonsko. Prezident Putin se zasloužil o G8 – Rusko jako velmoc, Bill Clinton pozval Rusko
- Jako první byla vytvořena skupina G6 která vznikla v roce 1975 na setkání svolaném francouzským prezidentem d'Estaingem, kdy se šest tehdejších největších ekonomických velmocí (Francie, Západní Německo, Itálie, Japonsko, Spojené království a Spojené státy americké) dohodlo na každoročním setkávání. O rok později (1976) se na summitu v Portoriku ke skupině přidal sedmý člen - Kanada a vznikla tak skupina G7 Od roku 1977 se na pozvání Spojeného království účastní jednání i představitelé Evropské Unie.
- Rusko se začalo účastnit jednání už v roce 1991, od roku 1994 pořádalo samostatné mítinky se členy G7 Tato skupina se označovala jako P8 nebo G7 plus 1. Až v roce 1997, díky iniciativě tehdejšího prezidenta Spojených států Billa Clintona, se Rusko oficiálně připojilo ke G7 a vznikla tak nynější skupina G8.
- Na jednotlivých ministerských setkáních se probírají záležitosti společného zájmu i globálního významu a zahrnují témata jako zdraví, uplatňování zákona, práce, ekonomický a sociální rozvoj, energetika, životní prostředí, zahraniční záležitosti, právo, terorismus nebo obchod. V roce 2005 byla ve skotském Gleneagles založena také skupina G8+5, která se schází na vlastních mítincích určených pro ministry energetiky a ministry financí všech osmi členských zemí a dále Číny, Mexika, Indie, Brazílie a Jihoafrické republiky.

Vznik dalších mezinárodních organizací:
OECD – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – skupina 24 vyspělých států, cílem je napomáhat volnému obchodu a pomoc rozvojovým zemím
IMF – Mezinárodní měnový fond – napomáhá růstu hospodářství a obchodu, tím že pomáhá stabilizovat měny
OPEC – Organizace zemí vyvážejících ropu
Liga arabských států – společnost 22 arabských zemí spolupracujících spolu
MAAE– Mezinárodní agentura pro atomovou energii – stanovuje pravidla pro využití jaderné energie
Africká unie – má zajistit jednotu a vzájemnou solidaritu afrických zemí
Greenpeace – celosvětová organizace zabývající se ochranou přírody
NATO – vojenská organizace severoamerických a evropských zemí, sídlo v Bruselu. Finsko zde není, Švédsko neutrální
Červený kříž – humanitární organizace, v muslimských zemí působí Červený půlměsíc
WTO – Světová obchodní organizace

Žádné komentáře:

Okomentovat