Loading

20.1. Německo-sovětský pakt, epísment

- 2. světová válka, která se odehrála v letech 1939-1945 je zatím nejhorší a největší válečný konflikt, který se odehrál v průběhu dějin lidstva.

- Začátek 1. 9. 1939, konec 8.5. 1945 v Evropě, 2.9. 1945 na dálném východě
a) 1. světová válka:
-imperialistická, šlo o nové rozdělení světa, 10 milionu obětí
b) 2. světová válka
-ideologická: demokracie (VB, Fr, USA) X nacismus, fašismus X komunismus → fanatičtější
-odhady: 50-60 milionů obětí: SSSR 20 mil, Německo 7 mil, Polsko 6 mil (každý pátý), Židé 6 mil (vlaky využívali raději na transport Židů do plynu, místo aby posílali zásoby na frontu)
-do války se zapojilo 70 států (na území 48 se bojovalo), zúčastnilo se 110 milionů vojáků
-využily se nové zbraně: letectvo, děla (lepší), rakety (kaťuše), samopaly, výsadkáři, letadlové lodi, radary, šifrové kódy (enigma, purpurový kód)
-Jak Němci bojovali? → Šlo jim o bleskovou válku = blitzkrieg → využili toho, že měli mocné letectvo (LUFTWAVE) a protivníka překvapili → bombardovali letiště a vlaky (důležité uzly). Pak na řadu přišly tankové= svazy = tankové vojsko vyrazilo do boje, za tanky šla motorizovaná pěchota → protivníka tak chytli do „kleští“. Tato strategie tankových klínů (40 tanků) a kleští byla dobrá a protivník se rychle vzdal.

Příčiny války a cíle účastníků:
Německo
- nesouhlas s versailleským systémem, šli do války s cílem sjednotit všechny Němce př. v Polsku žilo velké množství Němců, kteří „museli sloužit“ Slovanům = Polákům, české Němce,…
Francie
- chtěla uchránit zisky z 1. SV
Británie
- udržet poměr sil na kontinentu
Itálie
- chtěli obnovit velkou říši římskou + požadovala kolonie v Africe
Japonsko
- chtěli ropu z Indonésie
USA
- spojenec a ochránce demokratických států

- Nástup Hitlera v Německu sledovala Francie i VB s nedůvěrou, přesto však prosazovala politiku APEASMEANT = politické usmiřování, ústupky -) nacisti si díky tomu mohli dovolit čím dál tím víc. Francie. VB, ale i jiné státy se totiž bály nové války. To byl také důvod, proč oba tyto státy podepsaly Mnichovskou dohodu – doufaly, že tak Hitler dá pokoj, tímto aktem však jen oddálily nevyhnutelné.

-23.8. 1939 se v Moskvě setkala německá a ruská delegace : ruský ministr zahraničí VJAČESLAV MOLOTOV a německý ministr zahraničí JOACHIM VON RIEBBENTROP → tyto zprvu znepřátelené ideologie spolu uzavřely smlouvu o přátelství a vzájemné pomoci. Smlouva však měla také tajný dodatek, o kterém, nikdo jiný nevěděl = šlo o rozdělení svět = tzv. Sféra vlivu, kdy SSSR mělo připadnout Finsko, Pobaltské republiky, část Rumunska (dnešní Moldávie), Německu zbytek
-Hitler se díky této smlouvě nemusel bát, že by se SSSR pustil do války proti němu, byl kryt
-naopak SSSR se domníval, že až se Hitler pobije s demokratickými státy a Evropa vykrvácí vzájemnými boji, zabere ji celou SSSR
-Japonci také později uzavřeli smlouvu o neútočení se SSSR, Hitler tak mohl rozpoutat válku

Žádné komentáře:

Okomentovat