Loading

24.7 Východní Evropa, vznik a vývoj demokracie dnes

- Nejdříve se integrovala tzv. Vyšegradská čtyřka
- Demokracie zde není tak vyvinuta, komunistické strany mají stále vliv

Polsko
- Prezidentem LECH KACZINSKI, premiérem země je jeho jednovaječné dvojče JAROSLAV KACZINSKI
- Prezident odsuzuje homosexuály (zakázán seriál Tele Tubies), snaha zamezit potratům, omezit sexuální výchovu ve školství
- Na otázku jakou roli hraje Německo, odpověděl Jaroslav: „Jediné co o Německu vím, že na Frankfurtském letišti jsou toalety“
- O obou bratrech se říká, že jsou nesmiřitelní a svým oponentům nikdy nezapomínají opravdové i domnělé křivdy.
- Do EU vstoupilo Polsko roku 2004, 1999 do NATO

Maďarsko
- Taktéž Maďarsko vstoupilo roku 1999 do NATO a 2004 do EU
- Současným prezidentem je LÁSLÓ SÓLYOM
- V roce 2007 proběhlo v Budapešti několik demonstrací za odstoupení premiéra ze Sociálnědemokratické strany Ference Gyurcsánya, který veřejnosti přiznal že lhal o maďarském rozpočtu. V rámci reforem zavedl poplatky za školství a zdravotnictví. Demonstrací se vedle opoziční strany a demonstrujících Maďarů zúčastnili i maďarští nacionalisté. V ulicích visely staré maďarské červeno-bílé vlajky. Nespokojenost s levicovou vládou nepřímo dává na popularitě nacionalistické skupině tzv. "Maďarské gardě". Její členové volají po znovu získání území, které před smlouvou v Trianonu patřila k Maďarsku (Uhersku). Kromě demonstrací, proběhlo v roce 2007 také několik stávek požadujících většinou vyšší platy (např. třídenní stávka železničářů).

Rumunsko
- Roku 2004 vstoupilo do NATO a od 1.1. 2007 je členem EU
- Velká část Rumunů – až 2 miliony žije v diaspoře a to převážně ve Španělku, Itálii, VB a USA.
- Stále je to však 1 z nejzaostalejších zemí Evropy, hospodářství není příliš dobré

Bulharsko
- Roku 2004 vstoupilo do NATO a od 1.1. 2007 je členem EU
- Díky masivní emigraci a velmi nízké porodnosti klesá nepřetržitě počet obyvatel na dnešních 7 a půl milionu. V případě, že tento trend bude pokračovat, Bulhaři vymřou okolo roku 2060.
- Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát, patří k zaostalejším
- V poslední době vzrůstá cestovní ruch, je zde velmi čisté mře

Ukrajina

- Východní část komunistická, západní část proevropská
- Po politické krizi v dubnu 2007, kdy prezident Juščenko rozpustil parlament, vyhlásil předčasné volby a pokusil se převzít kontrolu nad jednotkami ministerstva vnitra, se v květnu situace opět uklidnila. Předčasné volby byly uskutečněny 30. září 2007. Největší počet hlasů v nich získala Janukovyčova Strana regionů (34 %), těsně za ní se umístil Blok Julie Tymošenko (31 %). Po dlouhém vyjednávání byla 18. prosince zvolena premiérkou Julie Tymošenková, jejíž blok utvoří koalici s Juščenkovou Naší Ukrajinou; v parlamentu však bude mít jen těsnou většinu.

Albánie
- V letech 1990 až 1992 byla ukončena komunistická vláda a zřízena pluralitní demokracie. Transformace se ukázala být obtížnou, protože se vlády musí vypořádávat s vysokou nezaměstnaností, korupcí, zničenou infrastrukturou, velkou sítí organizovaného zločinu s napojením na vládní úředníky a roztříštěnou politickou opozicí. Došlo k nepokojům i silným ekonomickým propadům. Opět bylo povoleno náboženství, tak dlouhou dobu krutě potlačované. V současné době usiluje země o integraci do EU.
- Albánie = nejzaostalejší země Evropy

Bělorusko
- Dne 27. června 1990 vyhlásilo Bělorusko svou svrchovanost a v procesu rozpadu SSSR nakonec dne 25. srpna 1991 i plnou samostatnost.
V současnosti Bělorusku vládne prezident Alexandr Lukašenko, který nečekaně zvítězil ve volbách v roce 1994 a od té doby posílil svou pozici. V prezidentských volbách v roce 2006 mu byli protikandidáty společný kandidát běloruské opozice Aljaksandar Milinkevič, Sjarhej Hajdukevič a další nezávislý kandidát opozice Aljaksandar Kazulin.
- Prezident je označovaný jako jediný autokrat v Evropě, spolupracuje s Ruskem, „bašta komunismu“

Žádné komentáře:

Okomentovat