Loading

24.4 Pokusy vymanit se ze sovětského vlivu v 50.- 80. letech, Brežněvova doktrína

Brežněvova doktrína
= znamenala omezení suverenity zemí socialistického tábora (tzn. něco jako svatá aliance), jestliže se některá země odkloní od modelu SSSR, přispěchá mu SSSR na „pomoc“ (tzv. internacionální pomoc)
1979 nařídil Brežněv invazi do Afghánistánu:Afghánistán byl sovětskou zájmovou oblastí už od 50. let, SSSR se podílel na afghánské obnově a především na vyzbrojení armády, nedokázal ale řešit af.ekonomické problémy. Kvůli hospodářské krizi zde došlo r.1973 k převratu a k moci se dostal Muhammad Daúd, který zavedl republikánský režim a začal se sbližovat se západem. Následně vypukl převrat a moci se chopila marxistická Lidově demokratická strana Afgnánistánu v čele Núr Muhammadem Tárákím. SSSR tuto vládu uznal přislíbil ji vojenskou pomoc. Brzy na to ale vypukla občanská válka.

Pokusy vymanit se ze SSSR vlivu:
Polsko:
Hospodářské potíže v 70. letech vedly k obrovské inflaci. Polsko bylo navíc v rámci socialistického tábora specifické svým postojem k náboženství. Přes snahu o jeho potlačení zůstala naprostá většina Poláků katolíky a církev měla ohromnou autoritu. Ta se ještě vzrostla po zvolení Karla Wojtyly papežem, který se stal ostrým kritikem socialistických zřízení a jeho návštěva v Polsku roku 1979 se stala triumfem. Situace se pro komunisty zhoršila v roce 1980. Vypukly stávky ve štětínských a gdaňských loděnicích a během nich se vytvořila nezávislá odborová organizace Solidarita v čele s Lechem Walesou. Jediné, co komunismus v Polsku ještě zachránilo byl vojenský puč procedený se souhlasem SSSR 1981 generálem Wojciechem Jaruzelskim (výjimečný stav, rozpustil Solidánost).

Jugoslávie:

Po smrti Josipa Broze-Tita se začala utápět v ekonomické krizi a stále více se zde projevovaly národnostní problémy.

Bulharsko:
Formuje se nové opoziční hnutí (z původně ekologického hnutí).

Rumunsko:
Po ropných krizích v 70. letech se dostalo do velkých finančních problémů vedoucích k inflaci a vláda diktátora Ceausesca se u moci držela jen policejní brutalitou.

Maďarsko
Cestou nejmenšího odporu tak šlo Maďarsko, které už d 60. let pozvolna zavádělo tržní mechanismy a dokonce navazovalo vcelku přátelské vztahy se Západem. Bylo jen otázkou času, kdy se komunistický blok rozpadne.

Žádné komentáře:

Okomentovat